Hjortehundprofilen: Ragnhild Raaness

Vi presenterer Ragnhild Raaness som har hatt rasen siden 1994, og har kennelnavnet Skaheras.

Du hadde tidligere afghanere. Hvordan ble du kjent med Skotsk hjortehund som rase?

Før vi fikk vår første Skotsk hjortehund hadde vi hatt afghansk mynde i 30 år. Vår første afghaner var en hannhund, Geggen, som kom fra Mossen Enger. Så kjøpte vi de to glade afghanerne Skahera`s Kiss of Fire og Skahera`s Kibar fra Ragna Hegsvold. Kiss som ble N.Sv.uch  fikk tre valpekull, og hennes datter Victoria ett valpekull. Av disse valpene ble tre Nord.uch. Selv om vi var veldig glade i afghansk mynde var det samtidig noe slitsomt fordi de må bades ofte, og ryggen min tålte ikke alt arbeidet som fulgte med. Derfor så vi etter en annen mynde med mindre hår, men som måtte være stor. Vi falt for Skotsk hjortehund med sine snille øyne og sitt vennlige vesen. Vi leste om dem i bøker og så dem på utstillinger, og var ikke i tvil om at dette var hunden for oss.

Når fikk du din første hjortehund? Var det en spesiell grunn til at du valgte akkurat denne rasen?

I 1994 reiste vi til Kongsvinger og til Johan Aas og så på valper. Der var det en stor valp som vi falt for, Stagrun`s Licence to Kill, som ble starten på et langvarig kjærlighetsforhold til Skotsk hjortehund. Han var både stor og snill, og vant mye i ringen. Han ble blant annet Intr.Nord.uch. og BIS på Myndeklubben to ganger etter hverandre.

Hvilke kvaliteter setter du pris på hos hjortehunden?

Hjortehunden er en myk hund, den kommer når du roper på den, og den bjeffer nesten aldri, og stort sett bare når den leker med andre hunder. Den er lett å stelle. Pelsen holder seg ren og er veldig lett å børste ut. Hodet er nydelig med et mildt blikk og rufsete hår. Hjortehunden er vennlig og nysgjerrig og når den møter mennesker og dyr så hilser den pent og rolig. Når den er innendørs ligger den stort sett stille og rolig og sover.

Hvor viktig er det at de opprinnelige egenskapene bevares?

Jeg synes det er fint at enkelte hjortehunder har beholdt jaktinstinktet sitt, og håper at dette også bevares i fremtiden, ellers så synes jeg at vi må holde oss til den alminnelige standarden.

Du har et kennelnavn – Skahera`s – er det en historie bak navnet?

Den gangen jeg skulle ha valper på Kiss of Fire ble jeg medeier i Skahera`s, som var navnet på kennelen til Ragna Hegsvold. Etter hennes borgang så arvet jeg navnet, så nå står det kun på meg.

Du fikk et valpekull på 12 valper med frossen sæd fra en amerikansk hannhund – det hører vel med til sjeldenhetene?

I januar 2009 så ble Intr. Nord.uch., WW 2008 og 2010 Troon Cornelia inseminert med frossen sæd fra Am.uch. Jaraluv Michael USA, og den 29. mars 2009 kom hele 12 små hjortehunder til verden. Ni tisper og tre hanner og alle i fin form. Liv Vogt Johansen kom og hjalp til under fødselen og den første tiden, og det var fint å få hjelp fra en erfaren hjortehundeier. Vi hadde ikke ventet å få så mange valper for da Cornelia ble undersøkt av dyrlegen kunne han bare kjenne 3-4 stykker. Men det gikk fint og alle sammen vokste opp og fikk gode hjem og eiere.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Hva la du vekt på ved valg av avlshann?

Jeg så etter en hannhund med en harmonisk kropp og et godt helhetsinntrykk. Siden jeg er opptatt av løpesettet til hundene betydde det også mye at han løp bra. Gemyttet var selvfølgelig også meget viktig siden valpene skulle passe inn forskjellige steder. Alt det jeg lette etter fant jeg hos Am.uch. Jaraluv Michael USA.

Spesielle råd til folk som vurderer å skaffe seg en så stor hund som hjortehund?

Jeg vil si at det første året er hjortehundvalper veldig ville av seg og de kan finne på mye rart, men dersom man gir den mye oppmerksomhet i form av lek og turer sover den gjerne i mange timer etterpå. Etter hvert som den blir voksen og stor er den som sagt veldig stille og rolig, men jeg synes det er viktig å sørge for at den får daglige turer, og helst løpe litt dersom man har mulighet til dette. Hjortehunder blir veldig glade i og knyttet til eieren sin og mange er kosete. Ellers så vil jeg si at Hjortehunden er mild og snill, og det holder etter min erfaring å snakke mildt men bestemt til den så oppfører den seg pent.

Hvor mange utstillingschampioner har du hatt?

Jeg har hatt fem hjortehunder siden 1995:

  • Intr. Nord.uch. Stagrun Licence to Kill
  • Intr. Nord.uch. Troon Queen Galadriel of Elves
  • Intr. Nord.uch., WW -08, Sv – 08, WW -10 Troon Cornelia Cinellia
  • Intr. Nord.uch. JWW -10 Skahera`s Mia Farrow
  • N.uch Skahera`s Ava Gardner

 

Troon Cornelia Ciniellia – her da hun ble BIS2 på Open Show i Sverige 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du drevet lure-coursing med hundene?

Nei det har jeg aldri hatt noen interesse av.

Hvilken hjortehund er din favoritt gjennom tidene? (ikke nødvendigvis eget eie eller oppdrett)

Jeg var veldig fasinert av Brit Sørums Intr.Am.N.Sv.uch.Nv. 92, 94, Sv. 93, Nordv 94 Jaraulvs Indelible (Della) og Liv Vogt Johansens Int.Am.Nord.uch.Nr 01 02 03. Nordv -02, KBHV -01, SV-02 Jaraulv Karaoke (som var moren til to av mine tisper) og som begge hadde et helt fantastisk løpesett. Når det gjelder hannhunder så vil jeg nevne Intr.Nord. uch NV-4 Magic Hunter`s Nick Rowen til Kirsten Walhovd, som jeg synes hadde et helt spesielt vesen.

Er det en opplevelse med hjortehunder du husker spesielt godt? En historie du aldri glemmer?

Det er mange gode minner og opplevelser, men når det gjelder de hundene som jeg nå har kan jeg si at Skahera`s Ava Gardner er en spesiell hund. Allerede da hun var fire uker gammel så begynte hun å klatre på gjerder, hun satte poten inn i hullene og krabbet seg oppover til hun klarte å få hode og mave over grinda, og dersom vi ikke kom løpende til så klarte hun å komme seg helt over. Vi oppdaget etter hvert at hun tisset hele tiden, så vi tok bilder og fant ut at hun hadde en ødelagt nyre og skade på urinrøret. Hun ble operert da hun var fire måneder og måtte gå rundt med en heldekkende body i 14 dager, det var et artig syn. Ava har fortsatt med å oppføre seg annerledes og hun kan for eksempel komme løpende ut av kjøkkenet med et glass, stor forskjærkniv eller tallerkener i munnen. Hun åpner dører, skuffer og skap med letthet, og hvis jeg ikke passer på så tar hun av lokk på kjeler som står på ovnen, eller vipper av lokk på smykkeskrinet. Hun har beholdt valpen i seg, og en gang jeg hadde kjøpt en sekk med naturgjødsel og lagt den på et tilsynelatende sikkert sted innenfor et avgjerdet område, så ser jeg plutselig at Ava hadde klart å komme seg over og laget et hull i sekken og sto der og spiste gjødsel. Det ble telefon til dyrlege Helge, mye melk og det gikk bra. 14 dager senere sa søsteren min, har Ava vokst? Jeg vil også trekke frem at det er en spesiell opplevelse å sette seg ned på gulvet i hunderommet og bli «overfalt» av 12 små og energiske hjortehundvalper.

 

 

 

 

 

 

Det sies at når du først har fått en hjortehund, blir det snart to. Hvor mange har du, og hvorfor synes du det er fint å ha flere enn en?

I dag har vi tre stykker. De leker og koser seg sammen og det er fint at de har noen å være sammen med når vi er på jobb eller borte på besøk.

Hvis du skulle beskrevet hjortehundens personlighet med noen få ord, hva ville du si?

Den er snill, vennlig, rolig, glad i alle den treffer og slår seg til ro der den er. Dessuten så bjeffer den nesten ikke.