Hjortehundprofilen: Ann-Marie Morell

Vi presenterer Ann-Marie Morell, kennel Cream Island´s i Sverige, som har hatt hjortehund siden begynnelsen av 80-tallet.

 

 

 

 

 

 

Hvordan ble du kjent med Skotsk hjortehund som rase?

At jeg skaffet min første hjortehund var en ren tilfeldighet. Det var på begynnelsen av 80-tallet, og jeg ville ha en større hund. Det var en veterinær som anbefalte rasen som en frisk og sunn hund. Karin Linde, kennel Mountbank i Vallentuna, hadde valper og vi reiste ut for å titte på dem. Vi falt pladask for rasen, og det ble Diana som flyttet hjem til oss. Det har jeg aldri angret på.

Jeg spurte Karin om det var nødvendig å trene lydighet og hun svarte at om du viser hunden respekt og kjærlighet, så lyder den deg. Det stemmer.

Vi fikk beholde Diana i 11 år i mine barns oppvekst. Hun var så snill og mild, med unntak av en gang jeg ble truet med kniv. Da stilte hun seg foran meg og forvandlet seg til en varulv med alle tenner blottet. Da forsvant mannen og Diana ble som vanlig igjen, til tross for sin sjokkerte matte.

Det har blitt noen hjortehunder i løpet av årene, men utstilling og oppdrett fikk stå tilbake for familiens hesteinteresse en stund. Etter hvert fikk vi imidlertid Manticorns Hedvig som jeg stilte med stor suksess, og som jeg tenkte måtte få et valpekull. Slik ble det og i 2016 ble hennes barnebarns barn født.

Ann-Marie med Troon Shadow Of Your Smile

 

Hva har du lagt vekt på ved valg av hannhund til parringen?

Når jeg velger hannhund til min tispe, så må han være en frisk type med bra temperament og fine bevegelser. Det går mye på følelser også. Fremfor alt må han være riktig for tispen min.

INT NORD UCH SE V-15 Cream Island´s Sir Gibson

 

 Er det noen hjortehunder som har betydd ekstra mye for deg?

 Det er vanskelig å plukke ut noen som har betydd mer enn andre, men det er klart at de tispene som har gitt meg valper har betydd mye. For eksempel INT NORD UCH Cream Island´s Lady Liv som fikk åtte valper, hvorav seks ble champions ved to-års alderen. Hun fikk en sønn som jeg beholdt, Sir Gibson er en fantastisk hannhund – like vakker inni som utenpå. Jeg må jo også nevne min første hannhund som jeg fikk i 2007. INT NORD UCH Troon Shadow Of Your Smile, som vi kalte Miles. Det var gjensidig kjærlighet fra første stund. Dessverre fikk jeg ingen valper etter han.

Troon Shadow Of Your Smile og Cream Island´s Lady Liv.

 

 

 

Cream Island´s hadde et valpekull for ett år siden?

Ja, i 2013 ble Ebba Nilsson med i kennelen. Vi samarbeider bra og har samme visjoner når det gjelder avl og friskhet. Ebba er dessuten veterinær. I 2016 fikk vi hvert vårt kull etter søstrene Lady Colina og Lady Ceana, begge internasjonale og nordiske championer. Vi er fornøyde med avkommene. En ble eksportert til USA og er allerede fremgangsrik der.